Hrachová polévka s krutóny

Hrachová polévka s krutónyPříroda se s nadcházejícím podzimem ochladila a tak je potřeba zahřát tělo zevnitř. K tomu jsou ideální teplé polévky. Inspirovat se můžete naším receptem na polévku ze žlutého hrachu s krutony.

 

Ingredience :

450g žlutého žlutého hrachu 
8 hrnků vody
2 střední žluté cibule (nasekané na drobno)
1 oloupaná celá cibule (do ní napíchněte dva celé kousky hřebíčku)
1 velká mrkev (nakrájená na kostičky)
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička soli
1/8 lžičky pepře
1 lžička  hořčice
4 krajíce chleba (dle vaší chuti) nakrájeného na malé kousky
1-2 lžíce řepkového oleje 

Postup :

Pokud budete k přípravě polévky používat celý hrách, ponořte jej na noc předem do vody, pokud budete používat půlený, není to třeba. V obou případech hrách pořádně propláchněte, než ho začnete vařit.
Naplňte větší hrnec 6-8 hrnky vody (čím méně vody dáte, tím hustší polévka bude). Přidejte propláchnutý hrách, 2 nasekané cibule, celou cibuli s hřebíčkem, celou nasenakou mrkev.
Přiveďte k varu, vyjměte veškerou pěnu, která se utvoří na hladině a pak vařte na mírném ohni asi 90 minut. Pokud se vám polévka zdá příliš hustá, můžete vzít několik hrníčků polévky, a během procesu vaření je pomixovat a pak opět vrátit do hrnce.
30 minut před podáváním odstraňte celou cibuli s hřebíčkem. Dochuťte tyminánem, zázvorem, solí, pepřem a ještě chvíli povařte.
Mezitím si do většího hrnce nebo na pánvičku nalijte 2 lžíce řepkového oleje, přidejte na kostičky nakrájený chleba a usmažte chleba do zlatavých krutonků. Můžete je nechat okapat od oleje na papírových ubrouscích. Při podávání přidejte do každé porce lžičku kremžské hořčice a krutony dle chuti.
Můžete podávat.

Dobrou chuť.