Jahodový zmrzlinový raw dort s velkými kousky ovoce

Jahodový zmrzlinový raw dort s velkými kousky ovoceRecept pro milovníky zdravého mlsání. Dort je raw, bezlepkový, veganský i vegetariánský.

Ingredience:

KRUSTA: 1 šálek mandlí (alespoň na 2 hodiny namočené ve vodě), troška kakaa (lžička až dvě dle chuti), půl šálku čerstvých vypeckovaných datlí (nebo sušených a namočených na pár hodin ve vodě), špetka či dvě skořice, voda dle potřeby.

JAHODOVÝ KRÉM: 1 šálek kešu ořechů (namočených na pár hodin do vody aby změkly), 2/3 šálku jahod, 2 lžíce kokosového oleje  (měřeno v tuhém stavu), 3 lžíce  kokosového krému, 1,5 lžíce kokosového mléka , 2-­3 lžíce datlového sirupu , kousky nakrájených jahod – nemixovat, přidat až do rozmixovaného krému.

JAHODOVÁ VRSTVA: 3 velké jahody, agávový či datlový sirup  - 2 lžíce, kousky jahod.


Postup :
Rozmixujeme postupně všechny ingredience potřebné na krustu. Pokud by byla hmota příliš hutná, přidáme trochu vody. Krustu pokryjeme vrstvou jahod nakrájených na plátky a vložíme do lednice.
Krém připravíme rozmixováním všech ingrediencí, nakonec přidáme pořádné kousky ovoce, aby byl dort více šťavnatý. Krém pokryjeme vrstvou ovoce a vložíme na chvíli do lednice. Dejte pozor, aby hmota nebyla příliš vodnatá a držela tvar, s příliš velkým množství ovoce, které obsahuje vodu se to může jednoduše stát.
Ovocnou dřeň připravíme rozmixováním několika kousků jahod a agávovým sirupem. Vylijeme jej na dort s jahodami, pokryjeme dalšími plátky jahod a vložíme do mrazáku přes noc. Ráno (či za pár hodin) podáváme.


Foto: Petra Turková 

Autorka receptu: Hana Pavlíčková - Ořech v tráwě