Rizoto se zeleninou a houbou shitake

Rizoto se zeleninou a houbou shitakeVýborné rizoto, které zaručeně osloví i ty náročnější gurmány, kteří se rádi stravují eticky a zdravě.

Suroviny pro 4 osoby
:

1 cibule, 50 ml olivového oleje , 1 bobkový list , 200 g hrášku, 1 svazek zeleného chřestu, 100 g hub shitake, 1 cuketa, 125 ml bílého vína, 750 ml zeleninového vývaru, 250 g rýže na rizoto (basmati), 80 g strouhaného  sýru Veganline,  sůl, pepř, 1 lžíce posekané petrželové natě

Postup: 


Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na malé kostičky a na rozpáleném olivovém oleji necháme zesklovatět. Přidáme rýži, chvilku podusíme s cibulí, poté přilejeme víno, necháme jej vyvařit a poté přidáme tolik vývaru, aby rýže byla zcela zakrytá. Vaříme na mírném plameni, občas promícháme. Přidáme bobkový list a vždy, když se nám vývar téměř vyvaří, přiléváme další dávku. Celé to trvá asi 15- 20 minut. Ve výsledku by rizoto mělo mít krémovou konzistenci, ale rýže by neměla být rozvařená.

Spodní třetinu chřestu oloupeme, poté jej nakrájíme na 3 cm dlouhé kousky. Houby shitake očistíme a nakrájíme na proužky. Cuketu omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Na olivovém oleji podusíme chřest, přidáme houby, opět chvilku dusíme a nakonec přidáme cuketu. Přikryté necháme ještě asi 4 minuty dusit, je-li to nutné, přilijeme trochu vody. Ke konci vaření odkryjeme a necháme odpařit tekutinu.


Zeleninu dáme k uvařené rýži, vmícháme sýr Veganline a petržel, osolíme a opepříme.

 

DOBROU CHUŤ!