Výzkum britské univerzity varuje před západní stravou s vysokým podílem masa

Výzkum britské univerzity varuje před západní stravou s vysokým podílem masaBritská univerzita Imperial College London nově zveřejnila výzkum dokládající negativní vliv na zdraví v západní stravě obsahující velký podíl masa a živočišných tuků.

Po zprávě Světové zdravotnické organizace WHO, která zařadila uzeniny a zpracované masné produkty do skupiny karcinogenů, se jedná o další důrazné varování předních vědeckých a výzkumných kapacit. Výzkum britské univerzity byl zaměřený na srovnání vlivů typické americké stravy (vypadala následovně: hovězí klobásky a lívanečky k snídani, hamburger a hranolky k obědu, sekaná a rýže k večeři) a africké stravy (kukuřičné lívance, špenát a červená paprika k snídani, zeleninové „párky“ v kukuřičném těstíčku, smažené brambory a mango k obědu, ibiškovec jedlý, rajčata, kukuřičné vdolky a fazole k večeři). Již během dvou týdnů se během výzkumu stihly projevit závažné dopady na zdraví, zejména v oblasti rizika vzniku zánětů a rakoviny u západního jídelníčku s vysokým podílem masa.
Více info o výzkumu najdete například na tomto odkaze.