Vyhlášení Veganline soutěže o NEJ veganský recept

Vyhlášení Veganline soutěže o NEJ veganský receptVeganští kutilové se utkali v soutěži Veganline o NEJ recept. Který z nich vám bude chutnat nejvíce?

V dubnu a květnu probíhala soutěž o NEJ veganský recept. Snaživí kuchaři mohli uvařit a blýsknout svůj oblíbený pokrm a s receptem jej poslat soutěžit o balík veganských potravin firmy Veganline. Podmínkou bylo použív v receptu některý z výrobků Veganline.

Ze všech soutěžních receptů zvítězily tyto:

 

JAHODOVÁ PANNA COTTA 

(použit Agar Veganline)

Ingredience:

500 g jahod
140 g sojového jogurtu
4 lžíce rostlinného mléka (třeba toto mandlové mléko?)
třtinový cukr (nemusí být)
2 lžičky rostlinné želatiny Agar Veganline

 

 

Postup:

Jahody očistíme, omyjeme a vhodíme do mixéru. Přidáme jogurt, mléko a vše rozmixujeme na hladký krém. Ten pak vlijeme do hrnce a necháme ho vařit. Jakmile nám jahodový krém začne probublávat, odstavíme ho z plotny, vmícháme 2 lžičky želatiny a už dále nevaříme. Metličkou vše promícháme, nalijeme do mističek a necháme do druhého dne vychladnout v lednici. Pokud chcete mít panna cottu sladší, přidejte k vaření i třtinový cukr, aby se Vám stihl rozpustit.

 

CUKETOVÉ TĚSTOVINY SE SÝROVOU OMÁČKOU

(použit veganský sýr Veganline s bylinkami)

Ingredience: 

2 cukety
60 g sýru Veganline s bylinkami
200 g brambor
80 g mrkve
30 ml olivového oleje
1 lžička soli
1 lžička sušeného česneku
100 ml vývaru


Postup:

Brambory a mrkev ostrouháme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do neosolené vody asi na 15-20 minut. Mezitím si vytvoříme cuketové nudle škrabkou nebo na spiralizéru. Přendáme je do pánve, podlijeme trochou vody a při nízké teplotě zahříváme, aby změkly.
Do misky vlijeme olivový olej, přidáme sůl, česnek, na kostičky nakrájený sýr Veganline, uvařené brambory a mrkev a přilijeme 100 ml vývaru. Ponorným mixérem rozmixujeme dohladka, promícháme s cuketovými nudlemi, ozdobíme bazalkou a můžeme podávat.

 

 

TĚSTOVINOVÝ SALÁT

(použit veganský sýr Veganline mozarella)

Ingredience: 

500g těstovin
1/2 veganline sýru (obvykle Veganline mozzarellu ale i zde záleží na chuti a oblíbenosti "sýru")
hraška
několik růžiček květáku
1/2 malé plechovky žampionů
menší cibule, olivový olej
3-4 lžíce rajského protlaku/kečupu
olivy
citrónová šťáva
zelená cibulka či pórek
kousek cukety
čerstvé bylinky (oregáno/bazalka)
mořská sůl
špetka kari
uzené papriky


Postup:

Původně recept vznikl z toho, co uvařit, když otevřete ledničku, tedy to, co dům dal. :-)
Těstoviny uvaříme klasicky v osolené vodě do měkka. Mezitím si buď uvaříme i čerstvý květák, nebo lze koupit mražený a jen prohřát a rozebrat na růžičky/pokrájet, dále si na olivovém oleji osmahneme pokrájenou cibulku a přidáme i nadrobno pokrájené cukety, ke konci pak i zelenou cibulku a necháme společně prohřát. 

Do uvařených těstovin pak vmícháme orestovanou směs z pánve, žampiony, pokrájený "sýr" (který doporučujeme ještě obalit v hrašce, chutná to skvěle), rajský protlak nebo kvalitní kečup a zakapeme troškou citronové šťávy. Nakonec přidáme olivy a podle chuti osolíme a přidáme špetku kari a výborné uzené papriky. Vše společně promícháme a dozdobíme čerstvými (případně sušenými) bylinkami.

Zdravé ingredience najdete v eshopu www.bioobchod.cz.