Vyhlášení Veganline soutěže o NEJ veganský recept

Novinky

Veganští kutilové se utkali v soutěži Veganline o NEJ recept. Který z nich vám bude chutnat nejvíce?

V dubnu a květnu probíhala soutěž o NEJ veganský recept. Snaživí kuchaři mohli uvařit a vyfotit svůj oblíbený pokrm a s receptem jej poslat do soutěže o balík veganských potravin firmy Veganline. Podmínkou bylo použít v receptu některý z výrobků Veganline.

Ze všech soutěžních receptů zvítězily tyto:

JAHODOVÁ PANNA COTTA 

(použit Agar Veganline)

Ingredience:

  • 500 g jahod
  • 140 g sojového jogurtu
  • 4 lžíce rostlinného mléka (např. mandlového mléka)
  • třtinový cukr (nemusí být)
  • 2 lžičky rostlinné želatiny Agar Veganline

Postup:

Jahody očistíme, omyjeme a vhodíme do mixéru. Přidáme jogurt, mléko a vše rozmixujeme na hladký krém. Ten pak vlijeme do hrnce a necháme ho vařit. Jakmile nám jahodový krém začne probublávat, odstavíme ho z plotny, vmícháme 2 lžičky želatiny a už dále nevaříme.

Připravit panna cottu ve veganské verzi je velmi snadné.
Připravit panna cottu ve veganské verzi je velmi snadné.

Metličkou vše promícháme, nalijeme do mističek a necháme do druhého dne vychladnout v lednici. Pokud chcete mít panna cottu sladší, přidejte k vaření i třtinový cukr, aby se Vám stihl rozpustit.

TIP: Nejedná se sice o NEJ recept, v letní sezóně však pomůže s přebytkem jahod a děti z něj budou nadšené. Na dokonalém sladkém francouzském toastu s ovocem si s chutí pochutnají i všichni dospělí.

CUKETOVÉ TĚSTOVINY SE SÝROVOU OMÁČKOU

(použit veganský sýr Veganline s bylinkami)

Ingredience: 

  • 2 cukety
  • 60 g sýru Veganline s bylinkami
  • 200 g brambor
  • 80 g mrkve
  • 30 ml olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 100 ml vývaru

Postup:

Brambory a mrkev ostrouháme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do neosolené vody na asi 15-20 minut.

Mezitím si vytvoříme cuketové nudle škrabkou nebo na spiralizéru. Přendáme je do pánve, podlijeme trochou vody a při nízké teplotě zahříváme, aby změkly.

Cuketové špagety lze snadno vytvořit obyčejnou škrabkou.
Cuketové špagety lze snadno vytvořit obyčejnou škrabkou.

Do misky vlijeme olivový olej, přidáme sůl, česnek, na kostičky nakrájený sýr Veganline, uvařené brambory a mrkev a přilijeme 100 ml vývaru. Ponorným mixérem rozmixujeme dohladka, promícháme s cuketovými nudlemi, ozdobíme bazalkou a můžeme podávat.

TIP: Při nadbytku cuket lze doporučit recept na nejlepší cuketové zelí, které je je nízkokalorické, plné vitamínů a minerálů.

Nebaví-li člověka tato varianta, může vyzkoušet těstoviny s ajvarem. Ajvar je srbská specialita, která je časově náročnější, za to vydrží dlouhou dobu! Na výrobu čalamády jsou třeba lilky, červené papričky, česnek a chilli.

TĚSTOVINOVÝ SALÁT

(použit veganský sýr Veganline mozarella)

Ingredience: 

  • 500 g těstovin
  • 1/2 Veganline sýru (obvykle Veganline mozzarellu, ovšem záleží na chuti a oblíbenosti „sýru“)
  • hraška
  • několik růžiček květáku
  • 1/2 malé plechovky žampionů
  • menší cibule, olivový olej
  • 3-4 lžíce rajského protlaku/kečupu
  • olivy
  • citrónová šťáva
  • zelená cibulka či pórek
  • kousek cukety
  • čerstvé bylinky (oregano/bazalka)
  • mořská sůl
  • špetka kari
  • špetka uzené papriky

Postup:

Původně recept vznikl z toho, co uvařit, když otevřete ledničku, tedy to, co dům dal. 🙂

Těstoviny uvaříme klasicky v osolené vodě do měkka. Mezitím si buď uvaříme i čerstvý květák, nebo lze koupit mražený a jen prohřát a rozebrat na růžičky/pokrájet, dále si na olivovém oleji osmahneme pokrájenou cibulku a přidáme i nadrobno pokrájené cukety, ke konci pak i zelenou cibulku a necháme společně prohřát. 

Těstovinový salát je možné připravit na téměř nekonečné množství způsobů.
Těstovinový salát je možné připravit na téměř nekonečné množství způsobů.

Do uvařených těstovin pak vmícháme orestovanou směs z pánve, žampiony, pokrájený „sýr“ (který doporučujeme ještě obalit v hrašce, chutná to skvěle), rajský protlak nebo kvalitní kečup a zakapeme troškou citronové šťávy.

Nakonec přidáme olivy a podle chuti osolíme a přidáme špetku kari a uzené papriky. Vše společně promícháme a dozdobíme čerstvými (případně sušenými) bylinkami.

Zdravé ingredience najdete v e-shopu www.bioobchod.cz.

TIP: Byť se nejedná o vítěze, doporučujeme vyzkoušet pórkovou polévku. Obsahuje minimum tuku a jeho složení tvoří až 90 % voda.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang