Očista jako cesta ke zdraví

Články

Jaro je v našich zeměpisných končinách spojováno se znovuzrozením a obnovením vitality. Po zimě, kdy šlo hlavně o to přežít, začne opět vládnout teplo a vlévat mízu do žil. Jarní dny s příchodem všeho živého a barevného dodávají inspiraci k přetvoření všeho starého a k novým, lepším začátkům.

Slunce nás začne vyhřívat a vyživovat a intuitivně cítíme, že by bylo skvělé udělat něco pro naše zdraví. Jedna z věcí, která nás napadne jako první, je očista těla. Za podzim i zimu se toho v organismu nastřádalo dost a nyní je čas to vše zase poslat pryč. 

Jaro je k očistě jako stvořené, díky teplu se člověk nemusí bát dopřát si odlehčenou stravu nebo začít čistit jednotlivé orgány, což by na podzim a v zimě bylo pro tělo náročné.

Detox organismu může vyřešit spoustu zdravotních problémů.
Detox organismu může vyřešit spoustu zdravotních problémů.

Způsobů, jak se pročistit, je velmi mnoho, každému bude vyhovovat něco jiného, dle jeho typologie. Možná budete chtít jen odlehčit vašemu trávení, možná shodit po zimě pár kil, ženy zase bude zajímat, jak se zbavit celulitidy.

Věřte, že detoxikace těla je mocný nástroj, který vám může pomoci vyřešit spoustu zdravotních problémů. Záleží, jak hluboko chcete jít. 

Prvním krokem může být změna stravování. Pod pojmem zdravá strava si různí lidé představují různé věci. Existuje mnoho pohledů a principů, které nám radí, co bychom měli jíst, a každý z nich nám může něco přinést.

Možná vám bude chvíli trvat, než najdete svůj směr. Nicméně nejdůležitější je začít se zajímat o to, co jíte. 

Co při jarní očistě může pomoci? 

Snažte se jíst opravdu hodně ovoce. Ovoce je úžasný léčivý regenerátor těla, který jej přivádí do rovnováhy, detoxikuje a odkyseluje jej a dodává mu enzymy, které jsou naprosto nezbytné pro život.

Je zdrojem obrovského množství energie, jelikož obsahuje jednoduché cukry, které tělo velmi rychle zpracovává. Pokud je již dostatečně teplo, můžete vyzkoušet třeba ovocný den, kdy budete jíst pouze ovoce. Nebudete se cítit tak unaveně, jako kdybyste detox začali půstem.

Ze zdravotního hlediska je základem očisty vynechání masa. Zakyseluje tělo a jeho trávení spotřebuje velké množství energie. Zplodiny při jeho zpracovávání ucpávají střeva, kde se hromadí toxiny, a jedy se pak dostávají do krevního oběhu. 

Mléčné výrobky dle klasické i tradiční čínské medicíny silně zahleňují a zanášejí lymfatický systém. Konzumace mléčných výrobků snižuje funkčnost štítné žlázy a tím i vstřebávání vápníku. 

Zkuste se vyhnout složeným cukrům. Silně zakyselují organismus a pro tělo jsou v podstatě jedem. Sladkosti nahraďte kouskem ovoce. Obzvláště to sušené, jako fíky či datle by měly uspokojit i ty největší mlsouny. 

Bílé pečivo zkuste nahradit celozrnným nebo bezlepkovým, které obsahuje mnohem více živin a které je pro tělo prospěšnější. 

Kávu můžete vyměnit za ovocné a zeleninové smoothie nebo yerba mate čaj. Kávu běžně konzumujeme proto, že nemáme dostatek energie. Únava ale často bývá způsobena nesprávnou životosprávou a nedostatkem živých enzymů ve stravě. Čerstvé šťávy jsou jich plné, takže díky nim okusíte přirozenou tělesnou vitalitu. Navíc na rozdíl od kávy nezpůsobují závislost.

Při očistě jezte co nejjednodušší jídla. Některé potraviny vůbec není vhodné kombinovat, protože je na jejich trávení potřeba jiných procesů a jiných trávicích enzymů. Kombinace příliš mnoha surovin způsobuje v těle paseku – nadýmání, průjem, pálení žáhy, zhoršení vstřebávání, nadváhu nebo kožní problémy. Při detoxu je vhodné zařadit adzuki fazole, které obsahují jedinečný minerál molybden ve vysoké koncentraci. Tento minerál pomáhá k detoxikaci jater.

Všechny tyto kroky se vám mohou zdát jako velmi nesnadné a příliš zasahující do vašich jídelních zvyků. Zde proto radíme – než dělat velké změny, ze kterých budete frustrovaní, dělejte raději malé kroky. Zkuste začít navýšením množství čerstvého ovoce. Pokud jste nadšenci a stravu změníte hned, dobře pro vás. 

Očista těla může proběhnout různými způsoby. Každý si zkrátka musí najít to své.
Očista těla může proběhnout různými způsoby. Každý si zkrátka musí najít to své.

Možná se postupně dopracujete až k vitariánské stravě, která pro vás bude z hlediska detoxikace a zdraví velice přínosná. Pokud ne, každý výše zmíněný bod vaše tělo jistě také ocení. 

Pomoci vám mohou i různé druhy půstů, kdy nepřijímáte potravu vůbec. To je sice způsob o něco náročnější, ale o to intenzivnější. 

Dalším krokem na vaší cestě za zdravím mohou být očisty jednotlivých tělesných orgánů. Změna stravy už udělá nějakou práci předem, ovšem na opravdovou očistu do hloubky je hlavně potřeba dodržovat některé přesně dané postupy.

Nejlepší je vždy začínat očistou střev, kterou lze provést různými způsoby – od konzumace zeleného jílu, psyllia nebo chlorelly přes provádění klystýrů až po praktikovány jogínské šankaprakšalány.

Čistá střeva jsou důležitá pro dobrou imunitu a jejich zanesení způsobuje v těle celou řadu problému. Nahromaděný odpad ve střevech se dostává do krevního systému a proto je jejich úklid naprosto zásadní, pokud chceme tělo detoxikovat do hloubky.

Očista střev je základem také pro některé další očisty – například detox jater a ledvin. To je opět poněkud složitější proces, jehož základem je pití jablečné šťávy, odlehčení stravy, konzumace epsomské soli a nakonec vypití čerstvého grepfruitu a olivovového oleje.

Slezinu vám pomůže detoxikovat čínská medicína. Poradí vám vynechat mléčné výrobky a naopak zařadit jáhly, které odhleňují.

Některé postupy se mohou zdát příliš složité, ale věřte, že jsou odzkoušeny mnoha generacemi. Na vaše tělo navíc mohou mít blahodárný vliv. 

TIP: Pro podporu červených krvinek a zkvalitnění vlasů doporučujeme vyzkoušet pórkovou polévku.

Skvělým pomocníkem pro vás může být tradiční čínská medicína nebo ajurvéda. Pochopení hlubších souvislostí a vaší tělesné typologie vám napoví, které tělesné orgány máte oslabené a co by právě pro vás ve vaší očistě a léčbě bylo to nejlepší. Zkušení terapeuti používají také bylinné prostředky, které mohou zasáhnout přesně tam, kde potřebujete. 

Před začátkem očisty je dobré vědět, že hluboká detoxikace organismu je vlastně léčebným procesem a může být doprovázena lehce nepříjemnými detoxikačními účinky. Projevit se mohou na kůži, změnou trávení, únavou nebo bolestmi hlavy. Nenechte se odradit, vaše tělo se čistí a po skončení kůry vám bude lépe než kdy jindy.

TIP: Při detoxikaci těla je velmi oblíbená Zaječická hořká. Jedná se o přírodní minerální vodu, která má projímavé účinky.

Detox organismu má pozitivní účinky jak na fyzické, tak na psychické zdraví.
Detox organismu má pozitivní účinky jak na fyzické, tak na psychické zdraví.

Pokud však hodláte podstoupit hlubší očistu organismu, například při těžších zdravotních obtížích, doporučujeme mít po ruce zkušeného detoxikačního poradce. 

Odměnou za pročistění těla vám bude zdravější pleť, dobré trávení a přirozená vitalita Zbavíte se kil navíc a možná se zlepší i vaše nálada.

Nezapomeňte, že mysl je půl zdraví. Zkuste více vnímat své tělo se vším, co k němu patří. Pokud si budete více vědomi svých tělesných pocitů a zároveň i myšlenek a emocí, budete mnohem více spojeni sami se sebou a váš očistný proces bude úspěšnější. V rámci hlubšího detoxu se mohou vaše nálady i pocity měnit. 

Zvolte takový druh očisty, který vám bude vyhovovat. Příliš rychlý a striktní detox může způsobit více škody než užitku. Lepší je postupovat pomalu a mít radost z malých pokroků, než trpět a svou léčbu nenávidět.  
Mějte rádi své tělo a jídlo. Buďte na sebe hodní. Myslete na to, že tělo je odrazem vašeho dosavadního života a je jen na vás, jak se budete cítit. Své zdraví máte ve svých rukou a ve svém talíři. Očista vám může přinést mnohem více, než byste čekali.

Hodně štěstí !

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang