Kokosový olej - král mezi přírodními oleji

Kokosový olej - král mezi přírodními olejiDíky celé řadě pozitivních vlastností je kokosový olej opravdovou ,,super potravinou“ :) Použít se dá ve spoustě chutných receptů v kuchyni, tak i pro kosmetické účely.

 

 

Kokosový olej je složen převážně z nasycených, mononenasycených a polynenasycených tuků, přičemž těch nasycených obsahuje 10x tolik než nenasycených. Kokosové tuky jsou tvořeny triglyceridy – středně dlouhými řetězci mastných kyselin, které tělo dobře štěpí, neukládá je do zásob a je schopno z nich rychle vytvořit energii.
Nasycené tuky jsou tvořeny sedmi různými druhy mastných kyselin - kyselina kaprová, kapronová, kaprylová, laurová, myristová, palmitová, stearová.
Asi nejvýznamnější z nich je kyselina laurová, která má významné protizánětlivé, antivirové a protiplísňové účinky. Proto slouží kokosový olej jako významné přírodní antibiotikum. Mononenasycené kyseliny zastupuje převážně kyselina olejová a polynenasycené kyseliny esenciální kyselina linoleová. 

Kokosový olej má tu úžasnou vlastnost, že při teplotě 24 C° a vyšší je kapalný a při nižší teplotě tuhne. Toho se dá skvěle využít ve studené kuchyni hlavně při výrobě raw dezertů, protože pomůže držet tvar. 

Kokosový olej je vyjímečně vhodný pro pečení a smažení. Má vysoký stupeň přepalování –  panenský kokosový olej okolo 176 C° a rafinovaný asi 200 C°.

Nejpozitivnějších účinků dosáhneme při používání kokosového oleje té nejvyšší kvality – tedy z BIO organických surovin, který je vyráběn lisováním za studena – tzv. virgin oil (panenský olej).  Panenský kokosový olej  se vyrábí za studena z čerstvé dužiny kokosového ořechu při procesu, kde nejsou použity žádné chemické látky. Nejčastěji se používájí dvě metody. Tou první je rychlé vysušení dužiny kokosu a následné vylisování oleje. Další metoda používá extrakci oleje z dužiny, která není vysušená. Nejprve se lisováním získá kokosové mléko, ze kterého je pak separována voda, čímž se získá kokosový olej.

Hlavními rozdíly mezi klasickým a virgin (panenským) kokosovým olejem je chuť, barva, vůně a konzistence. Panenský olej je sněhově bílý, chutná sladce po kokosu a má jemnou konzistenci. Klasický rafinovaný olej může být zbarven lehce do žluta, chuť není tak příjemná, je tužší a může mít lehce nepříjemné aroma způsobené rafinací.

Vnitřní použití je ale jen jedna z možností, které kokosový olej nabízí. Skvěle se stará o tělo také z vnějšku. Pomáhá hojit rány, pečuje o vysušenou pokožku, je účinný při kožních problémech, vyživuje vlasy, čistí a bělí zuby, chrání před sluncem.

Kokosový olej pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a to díky kyselině lauronové. Podporuje zdraví štítné žlázy, zlepšuje metabolismus, čistí střeva, urychluje hojení ran, zvyšuje vstřebávání vápníku, vitamínu D a dalších látek. Chrání tělo proti vnějším vetřelcům (bakterie, viry, plísně), hlavně díky monolaurinu, který si tělo dokáže vyrobit z kyseliny laurové. Kokosový olej tak může podpořit tělo třeba v boji proti kandidě.
Kokosový olej může pomáhat při hubnutí – zajistí pocit sytosti, vyživí tělo, ale neukládá se do zásob jako jiné tuky a oleje.


Naše tipy k použití kokosového oleje zevnitř i z vnějšku :

  • Vyrobte si voňavou čistě přírodní zubní pastu – do rozpuštěného kokosového oleje přidejte pár kapek levandulového, mátového a rozmarýnového esenciálního oleje, rozmíchejte a používejte k čištění zubů. Jde to v kapalném i tuhém stavu.

  • Oživte suché vlasy kokosovou přírodní maskou s heřmánkem. Rozpuštěný kokosový olej obohaťte o pár kapek heřmánkového éterického oleje, rozmíchejte, naneste na vlasy, přikryjte gázou a nechte působit 15-30 minut. Pak vlasy omyjte 1-2x přírodním šamponem bez silikonů, aby nezůstaly mastné.

  • Vychutnejte si masáž s kokosovým olejem – je příjemnější a výživnější pro pokožku než ostatní oleje.

  • Použijte kokosový olej na zrychlení hojení ranek, jizviček, exémů, na akné.

  • Připravte si chutný dezert s kokosovým olejem – třeba MERUŇKOVÝ RAW DORT S KOKOSOVÝM KRÉMEM. Recept: zde

  

  • Uvařte si výborné KOKOSOVÉ RIZOTO.

    Na pánvičce nechte rozpustit lžíci až dvě kokosového oleje , na něm osmahněte 1 hrnek kvalitní jasmínové rýže. Až bude na oleji bělat , tak ji zalijte třemi hrnky vody, dosolte a nechte vařit, dokud z pánve nezmizí voda.
    Mezitím si na vedlejší pánvi na kokosovém oleji usmahněte na plátky nakrájenou cibulku, okurku, rajče, papriku. Uvařené rizoto dochuťte sladkou paprikou, česnekem, kari, smíchejte s ugrilovanou zeleninou, posypte čerstvou rukolou a můžete podávat. 

 Redakce Vegan.cz a Hana Pavlíčková