Pohanka – oblíbená pochoutka ze svahů Himaláje

Články

Pohanka se dá připravit na spoustu způsobů. Pochází z oblasti Himalájských hor a v našich končinách byla známá již v období Slovanů. Pohanka se často chybně řadí mezi obiloviny. Přestože je její zrno velmi podobné obilovinám, je pohanka jednoletá bylina z čeledi rdesnovitých.

Mezi milovníky zdravé stravy je poměrně oblíbená, a to díky své typické chuti a výživovým hodnotám. Obsahuje až 18 druhů aminokyselin, z nichž významný je lysin – aminokyselina, která pomáhá s léčbou herpetických onemocnění, dále metionin a tryptofan.

Najdeme v ní nenasycené mastné kyseliny, hlavně kyselinu linolovou a kyselinu linolenovou, které se podílí na snižování krevního cholesterolu.

Pohanka je významným zdrojem manganu, zinku, mědi a dalších stopových prvků. Důležitý je obsah vitamínu B1, B2, E a C. Cholin, v pohance obsažený, je důležitý vitamín, který napomáhá regeneraci jater. Najdeme v ní i vlákninu, měď, draslík a železo.

Pohanku lze připravit mnoha způsoby. Výborné jsou například pohankové karbanátky.
Pohanku lze připravit mnoha způsoby. Výborné jsou například pohankové karbanátky.

A látkou, pro kterou se pohanka přímo proslavila, je rutin, neboli vitamín P. Rutin pomáhá zlepšovat stav našeho cévního systému, krevních tepen i vlásečnic a slouží jako prevence křečových žil, léčí prasklé žilky v obličeji či v očích. Podporuje vstřebávání vitaminu C.

Pohanka je jangová potravina – to znamená, že ohřívá naše tělo, podporuje slezinu, čistí střeva a odhleňuje. Je přirozeně bezlepková (tedy vhodná pro celiaky). Pokud těhotná žena váhá, co jíst v těhotenství, pak pohanka je správnou volbou.

V obchodech se můžeme setkat s pohankou světlou a tmavou, navíc v různých formách – kroupy, vločky, lámanka, mouka nebo i naklíčená pohanka.

Její barva je závislá na způsobu zpracování. Světlá pohanka je loupaná mechanicky, zachovává si většinu živin, po uvaření se stává spíše kašovitou a má o něco menší pohankové aroma než tmavá varianta.

Tmavá pohanka je při loupání zpracovávána vysokou teplotou a její povrch mírně zkaramelizuje a ztmavne. Po vaření ovšem zůstává sypká a má příjemné pohankové aroma. 

Jak použít pohanku:

Pohanka je vhodná nasladko i naslano, využití má podobné jako obiloviny. Jsou z ní výborné kaše, polévky, chléb či karbanátky. Výborná je v kombinaci se smaženým tofu a cibulkou.

Často se doporučuje  připravovat ji bez vaření, protože tak zůstane zachovaná velká část jejích živin. Pohanka lámanka se pouze zalije horkou vodou, nechá se 15 minut odstát a můžeme ji použít. Je vhodná k přípravě pohankové kaše s ovocem.

Recept na bezlepkové pohankové karbanátky se zeleninou

Ingredience: 

  • 200 g pohanky 
  • 4 ks žampionů
  • 3 stroužky česneku
  • brokolice – několik růžiček
  • 1 střední cibule
  • čerstvá bazalka
  • pepř
  • kari
  • sůl
  • řepkový olej
  • ½ hrnku pohankové nebo rýžové mouky

Postup:

Pohanku a na menší kousky nakrájenou brokolici uvaříme do měkka v osolené vodě, pak hrnec odstavíme a pohanku necháme ještě 20 minut změknout. Vodu pak slijeme a pohanku i brokolici překlopíme do větší mísy.

Mezitím si nakrájíme na jemno cibuli, česnek, žampiony a bazalku. Přidáme je do mísy k pohance a brokolici, polijeme trochou řepkového oleje, přidáme půl hrníčku pohankové mouky, dochutíme kořením dle chuti a pořádně promícháme.

Z hmoty vytvoříme placičky, které poté smažíme na oleji. Podáváme se zeleninovou přílohou.

TIP: Dalším pokrmem z cizí země, který je lehké uvařit i u nás, je smažená rýže nasi goreng původem z Indonésie.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang