Japonská kuchyně – recepty a inspirace

Články

Japonsko se může pyšnit vynikající tradiční kuchyní, která je oblíbená po celém světě. Kdo by neznal sushi, rýžové nudle nebo miso polévku.

Japonci jsou navíc jedním z nejzdravějších národů na světě. Konzumují totiž ve velkém rýži, mořské řasy, tofu, množství ovoce a zeleniny a další velmi zdravé tamní potraviny.

Miso polévka je dobře známým pokrmem i u nás.
Miso polévka je dobře známým pokrmem i u nás.

Přestože jejich strava v dnešní době není striktně vegetariánská, v japonské historii bychom našli období, kdy vegetariánství a veganství prosperovalo. Japonské klima a přírodní podmínky jsou k vegetariánství a veganství přímo stvořené, protože se tam přirozeně nevyskytuje dobytek, kozy ani šelmy a klima je poměrně mírné.

V roce 676 n.l. japonský císař Tenmu zakázal do té doby provozovaný lov ryb a japonské obyvatelstvo se tak stalo vegetariány dokonce na příkaz svého vládce. To trvalo necelých sto let, kdy císař Seimu povolil lov jezeních ryb a korýšů.

Ve 13. století byla v Japonsku založena Shojin Ryori – japonská vegetariánská kuchyně. Zasloužil se o to Dogen, zakladatel zenové sekty Soto.

Byly ustanoveny jídelní návyky pro vegetariány, které měly sloužit jako trénink mysli. Význam slova „Shojin“ je „ponechat si dobro a odehnat démony“. Jak vidno, vegetariánství mělo v Japonsku také hlubší duchovní význam, bylo totiž silně ovlivněno buddhismem.

Japonskou kuchyni můžete ochutnat i u nás – připravit veganskou variantu slavné miso polévky se dá bez problémů i doma.

Miso polévka je v Japonsku velmi oblíbená. Je základem jídelníčku a někteří Japonci si ji dopřávají i několikrát denně. Základními surovinami pro přípravu tradiční varianty jsou mořská řasa wakame, pasta miso, houby šitake a vývar dashi (ten se připravuje z řasy kombu a sušeného tuňáka).

Pro veganskou verzi polévky dashi vynecháme a polévku můžeme ozvláštnit například přidáním tofu a více druhy zeleniny. Nicméně pescetariáni mohou dashi v receptu ponechat.

Miso polévka je velmi zdravá. Samotné miso povzbuzuje životní sílu, pomáhá při trávení, vyživuje tělo, posiluje imunitu, harmonizuje tvorbu trávicích šťáv, vyživuje pokožku a krev. Je plná vitamínů a minerálů pro vegany.

Mořská řasa wakame je zdrojem manganu, sodíku, hořčíku, jódu, vápníku, železa a vitamínů A, C, E, K a B2. Obsahuje také foláty, které pomáhají při tvorbě nových buněk a jsou důležité pro těhotné ženy.

Obrovské množství receptů japonské kuchyně je vhodné pro vegany a vegetariány.
Obrovské množství receptů japonské kuchyně je vhodné pro vegany a vegetariány.

Wakame čistí krev, posiluje imunitu, játra i žlučník. Z pohledu tradiční čínské medicíny jde o potravinu jinovou a dodává tedy tělu pružnost. V asijské kultuře je doporučována ženám po porodu na zotavení.

Ingredience:

  • mořská řasa wakame (na jednu porci asi o velikosti mince)
  • zelenina (mrkev, brokolice, pórek, jarní cibulka)
  • 800 ml zeleninového vývaru či horké vody
  • špetka soli
  • balení tofu natural
  • 5 lžiček pasty miso
  • zelená nať (řeřicha nebo jarní cibulka)
  • houby šitake (nejlépe čerstvé, mohou být i sušené, pak ale namočené do vody alespoň na 45 minut)

Postup:

Připravte si wakame – propláchněte potřebné množství a naložte do misky s vodou. Poté vytáhněte, nakrájejte a uschovejte na později, vodu nevylívejte.

Dejte si vařit 800 ml až litr vody, tu jemně osolte a dejte do ní vařit na drobno nakrájenou zeleninu (mrkve, brokolice, případně další druhy dle chuti) a na drobno nakrájené kostičky tofu, houby (sušené i včetně nálevu), řasu wakame a vodu z řasy.

Vařte asi 5 až 10 minut. Odeberte bokem naběračku polévky, nechte na chvilku odstát a poté v ní rozmíchejte miso pastu. Pasta by neměla projít zbytečně varem, aby se v ní zachovalo co největší množství pro tělo užitečných látek.

Mezitím ztlumte oheň pod hrncem s polévkou a po chvíli vmíchejte polévku s miso pastou. Udržujte hrnec na mírném ohni ještě pár minut.
Před podáním polévku dochuťte řeřichou, pórkem nebo jarní cibulkou.

Tradičně se miso polévka podává v keramických miskách s víčkem. Vývar se vypije a pevné části se jí hůlkami.

Pokud chcete vědět více o řasách, navštivte článek o řasách a zelených potravinách.

TIP: Přenést se z Japonska do Indonésie může člověk velmi snadno, a to uvařením indonéského pokrmu nasi goreng.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang