Anketa mezi dlouholetými vegany: Veganství je skvělá volba

Články

V aktuálním čísle časopisu Bio&Natur věnovaném zdravému a etickému stravování vyšla anketa mezi lidmi, kteří žijí vegansky mnoho let. Několik odpovědí, které vás mohou inspirovat do nadcházejícího roku, vám přinášíme.

O veganství panuje častý mýtus, že vegané se po několika letech vracejí ke konvenční stravě. Proto jsme se zeptali několika českých osobností, pro které je veganství součást životního stylu už přes patnáct let, proč se k němu rozhodli, co jim přineslo a jak vnímají toto své rozhodnutí z pohledu svých mnohaletých zkušeností.

JUDr. Jan Šťastný, právník
vegan 16 let, předseda České vegetariánské společnosti

„Nechtěl jsem se podílet na zabíjení zvířat a vegetariánství v tom není úplně důsledné. Velkochovy nejsou jen na maso, ale trpí v nich statisíce dojnic kvůli mléku, máslu a sýrům a miliony slepic kvůli vejcím. Všechna ta zvířata pak zabijí na jatkách.

Veganství mi dalo odlišný přístup nejen ke stravě, ale i k mnoha jiným věcem, spoustu zajímavých zážitků a přátel, skvělou partnerku a dvě děti.

Anketu týkající se veganského životního stylu lze najít v časopisu Bio&Natur.
Anketu týkající se veganského životního stylu lze najít v časopisu Bio&Natur.

Díky veganství jsem měl desítky přednášek u nás a pár i v cizině, prozkoumal dějiny veganství a vegetariánství, vytvořil sbírku vegetariánských knih, časopisů, fotografií a dokumentů od roku 1850 a také jsem napsal knihu Hřbitov na talíři. A jako bonus jsem nadprůměrně zdravý. Takže veganství stojí za to zkusit.“

PhDr. Iva Linda Maruščáková
Veganka 17 let, psycholožka, majitelka Synergy Development, spoluzakladatelka projektu Vegan Fighter
„Proč jsem se rozhodla pro veganství? Jednoznačně kvůli zvířatům. Hlavní je pro mne pocit, že se nepodílím na tom, jak musí všechna ta citlivá stvoření trpět, a inspiruji k tomu další lidi.

Vedle toho mi veganství samožrejmě, jako všem, kdo ho vyzkoušeli, dává i spousty energie pro pracovní aktivity a podporuje fyzickou kondici pro sport. 

TIP: Odpovědět na otázku, co jedí vegani, není složité. Stačí se podrobně ponořit do studia jednotlivých potravin a jejich výživových složek. Postupně se nové informace vryjí pod kůži a příprava veganských jídel bude den ode dne snazší.

V současné době mi veganství přináší i jednu novinku – uspokojení nad jeho velkým rozmachem. Vegany se stávají dnes i lidé, kteří se na rostlinnou stravu dřív dívali jako na podivínství. Takže když vidíte téměř každý týden přibývající restaurace, prodejny, projekty, články a nové vegany a veganky, je to skvělé, protože to pomůže hlavně zvířatům. 

Je taky fajn, když můžete tímhle životním stylem inspirovat ostatní svým příkladem a dávat jim tipy na přemýšlení o alternativách k tomu, jak většina z nás byla vychovaná. To děláme zejména v projektu Vegan Fighter a Česká veganská asociace.

V profesi koučky mi inspirace ostatních přináší někdy i komické situace v podobě reakcí lidí v pozicích ředitelů nebo manažerů firem, které koučuji, a kteří si stále vegany představují pod vlivem stereotypů jako nějaké poblázněné vyhublé podivíny.

Doby, kdy byli vegani považováni za podivíny, jsou již téměř pryč.
Doby, kdy byli vegani považováni za podivíny, jsou již téměř pryč.

Takže i jim ráda ukazuji, že zvířata klidně mohou žít svobodně a šťastně a my díky změně jídelníčku můžeme být dlouhodobě mnohem energičtější a zdravější, než pokud budeme zvířata jíst. A také empatičtější a intuitivnější – to jsou další výhody, které mi veganství přineslo. Takže ho určitě vyzkoušejte.“

Rostislav Siksta
Vegan 20 let, zakladatel značky Veganline a spolumajitel sítě Bioobchod.cz
„Veganem jsem bezmála 20 let a stravuji se tak stejně samozřejmě jako dýchám vzduch. Nejprve jsem asi v patnácti po studiu různých indických a orientálních filozofií začal s vegetariánstvím, záhy jsem se dostal k tématice práv zvířat a také ke zjištění, že vegetariánství, veganství či syrová strava mohou být prospěšné i zdravotně.

Vyloučení sýrů a mléčných výrobků mělo stoprocentně pozitivní vliv na mé obrovské problémy s akné, později jsem si dokonce několikadenním půstem, čerstvými šťávami z odšťavňovače a měsícem na syrové stravě vyléčil opakující se zdravotní problémy se zažíváním a záněty dýchacích cest.

Trvale jsem zůstal u veganství, protože se domnívám, že zabíjet máme právo jen v případě svého ohrožení, nikoliv, abychom si z někoho udělali salám, boty, kožený pásek nebo někoho zneužívali kvůli mléku.

Rostlinná strava mne nepřestává udivovat šířkou toho, co se dá jíst – běžný všežravý strávník zná v podstatě několik základních jídel, zatímco my, veganští gurmáni, nepřestáváme objevovat nebo znovuobjevovat další a další druhy plodin, ovoce, zeleniny, bylin, semínek a jejich kombinací.

Jsem muž, jídlo mi musí chutnat, a dát si třeba pečený „steak“ z dýně hokkaido s „loveckou“ omáčkou a pečenými houbami je pro mne fantastický chuťový zážitek. Nechávám lásku procházet žaludkem – a proto jsem vegan.“

TIP: Pokud někomu jeho zdravotní stav nedovoluje zůstat u veganské či vegetariánské stravy, může zkusit pescetariánství – způsob stravování, kde se do vegetariánské stravy zařadí navíc ryby a mořské plody.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang