Domácí RAW tyčinky – co to je a nejlepší recept

Veganské recepty

Raw strava (někdy taky též živá strava či syrová strava) je v dnešní době velmi oblíbená. Tato strava je plná vitamínů, minerálů, aktivních enzymů a živin. Jak taková strava vypadá a jaký je nejlepší recept na domácí raw tyčinky?

Příprava raw pokrmů je snadná, není časově náročná a většinou stačí jen pár základních surovin. Pokud se člověk stravuje pouze raw stravou, musí počítat s tím, že většina restaurací na to ještě není připravená. Restaurace jen málokdy nabízejí větší výběr syrové stravy.

Co je RAW strava

Jedná se o takovou stravu, která neprošla při zpracování teplotou nad 45 °C. Díky tomu je velmi výživově hodnotná a obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Hlavní složkou je ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny, různá semínka, ořechy a za studena lisovaný olej.

Do 45 stupňů Celsia se zpracovává i lahůdkové droždí. To lze považovat za adekvátní náhražku sýra, dochucovadlo či přísadu do pokrmů.

Oříšky jsou v raw stravě velmi oblíbené.

Suroviny se nejčastěji zpracovávají odšťavňováním, mixováním, klíčením semen a sušením ovoce a zeleniny.

Největší výhodou raw stravy je zachování složení a struktury potravin. Jakákoliv tepelná úprava – vaření, pečení, smažení i dušení nutriční hodnoty potravin ničí. Při tepelné úpravě je strava zbavena vody. Proto se bílkoviny v tělě těžko využívají a tím dochází k překyselení organismu.

Raw strava pomáhá organismu s regenerací, může se zlepšovat tělesná váha, stav pokožky i kvalita vlasů. Je důležité dávat pozor na pestrost stravy. Raw strava bývá energeticky nevyrovnaná. Je zde nedostatek vitamínu B12 a vitamínů rozpustných v tucích.

Raw suky zaženou chuť na sladké a dodají energii.
Raw suky zaženou chuť na sladké a dodají energii.

Domácí raw tyčinky (suky) – recept

V obchodech jsou různé raw energy tyčinky už stálým sortimentem. Jsou oblíbené především jako rychlá svačinka k doplnění energie. Jejich výroba doma je snadná a stačí použít jen pár surovin.

Ingredience:

  • sušené ovoce – datle, fíky, meruňky, rozinky, broskve, hrušky apod.
  • ořechy – kešu, mandle, vlašáky, lískové, sušený kokos apod.
  • vanilka
  • skořice
  • nepražené raw kakao

Postup:

Sušené ovoce si rozemeleme v mlýnku, stane se z něj hutná hmota.

Nameleme si oříšky (stačí pouze lehce), s většími kousky lépe vyniká jejich chuť.

Hutnou hmotu ze sušeného ovoce smícháme s oříšky a začneme tvarovat raw domácí tyčinky. Pokud se hmota moc lepí, můžeme ji lehce pokapat vodou, nebo obalit v oříšcích.

Vytvarované tyčinky obalíme ve vanilce, skořici a v kakau. Tím získají neodolatelnou chuť.

Raw tyčinky jsou určené především k rychlé spotřebě, případně se dají uchovávat v lednici pár dnů. Je možné je také usušit v sušičce.

Datle jsou plné vitamínů a jsou tedy prospěšné pro zdraví člověka.

Datlové tyčinky – recept

Jedná se o energeticky vydatné tyčinky (tzv. raw energy tyčinky), proto by se jejich konzumace neměla přehánět.

Ingredience:

  • 250 g datlí
  • 3 lžíce arašídového másla
  • 100 g mletých oříšků

Postup:

Najemno nameleme mandle a postupně k mandlím přidáváme datle. Nakonec přidáme arašídové máslo a pořádně promícháme. V případě, že směs špatně drží, můžeme přidat mleté oříšky, případně arašídové máslo – záleží, zda je směs moc sypká, nebo řídká.

Raw kuličky jsou stejně oblíbené jako raw tyčinky. Jejich forma navíc představuje zajímavý pokrm např. pro hosty.

Kokosové raw tyčinky – recept

Kokos roste na palmách především v tropech. Je vydatným zdrojem energie a v kuchyni je velmi oblíbený. Obsahuje vysoké množství draslíku, vitamínu B a vitamínu C. Použití kokosového oleje je pestré a v raw receptech je zastoupen velmi často.

Ingredience:

  • 150 g datlí
  • hrst kokosu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce kakaa

Postup:

Nejdříve rozmixujeme datle, přidáme kokos, kokosový olej a kakao. Směs pořádně promícháme. Vytvarujeme tyčinky (případně lze tvarovat například i kuličky). Můžeme raw tyčinky ještě obalit v kokosu a uchováváme v lednici.

TIP: Zbyl vám kokos a nevíte, co s ním? Přidejte ho do nepečených kuliček a doplňte tak vánoční cukroví jedinečnou pochoutkou!

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang