Veggie Náplavka aneb když se vegané mohou cítit jako mainstream

Články

Včera se v Praze konala doposud největší veganská akce u nás, Veggie Náplavka. Už pohled na Facebook události, který avizoval účast více než šesti tisíc lidí, dával tušit, že akce bude opravdu výjimečná a co do rozsahu nesrovnatelná se vším, co se u nás v téhle oblasti zatím událo.

Velkému zájmu návštěvníků hodně pomohlo skvělé místo v samém srdci Prahy, na krásném nábřeží Náplavky, které má navíc díky pravidelným farmářským trhům dobrou tradici v pořádání podobných akcí. I když pro veggie životní styl se toto místo mohlo zdát, kvůli enormním nákladům na jeho pronájem, jako hodně vzdálená meta.

Nicméně nakonec se ukázalo, že trend nárůstu zájmu o zdravý a etický životní styl je už natolik silný, že i takovéhle sousto, které na sebe vzali pořadatelé z Vegan Fighter a České veganské asociace, jde díky zkušenostem z jiných akcí zvládnout. A to navzdory ne zrovna příznivému počasí a tomu, že celá akce proběhla na čistě dobrovolnické bázi. 

Pro lidi, kteří se už delší dobu pohybují v propagaci veganského životního stylu a vztahu ke zvířatům, musel být pohled na zaplněnou Náplavku, kde se během dne objevilo mnoho tisíc lidí, obrovským zadostiučiněním. Akce se zúčastnila i řada náhodných kolemjdoucích, kteří často nevěřícně zírali na nabídku toho, co vše už ve vegan verzi existuje.

V posledních letech se veganství změnilo z marginálního a často hojně vysmívaného a kritizovaného životního stylu v (dobrém slova smyslu) trend, který přitahuje stále více lidí, a Veggie náplavka toho byla skvělým důkazem!

Stejně tak ukázala, jak obrovsky pestrá je veganská gastronomie, když se u desítek stánků v podstatě všech významných vege výrobců a restaurací dala najít nepřeberná nabídka vegan jídel: od různých burgerů, tortill, wrapů, desertů, veganských sýrů, masových alternativ, smoothie, teplých jídel, raw lahůdek…

V možnostech jednoho člověka nebylo ani vzdáleně ochutnat vše; každopádně každý, kdo by se chtěl přesvědčit o gastronomických možnostech vegan stravy, musel odcházet s očima navrch hlavy.

Asi ani největší masojedlík by po návštěvně Veggie Náplavky nemohl říct oblíbenou poznámku o tom, že vegané jedí trávu; eticky a ohleduplně ke zvířatům jde připravit už opravdu vše, navíc v mnohem zdravější podobě, bez živočišných tuků a cholesterolu.

Veggie Náplavka ale nebyla jen o jídle. Součástí byl i bohatý doprovodný program, který obstarávaly rovnou tři stage. Dvě z nich byly na kotvících lodích, což dodávalo akci výbornou atmosféru.

Poslední byla na hlavním pódiu, kde probíhaly během dne kuchařské show a večer exhibice bojových sportů od pořádajících Vegan Fighters. Ta vzbudila z celého programu asi největší ohlas, a kdo by pochyboval o tom, že vege strava je i pro sportovní výživu dostatečná, se při pohledu na našlapené fightery a fighterky a jejich ukázky bojových sportů jako muay thai, MMA nebo brazilské jiu jitsu, mohl přesvědčit o opaku.

Po exhibici proběhlo předání dárku provozovatelce útulku pro opuštěné a často i zmrzačené psy na Ukrajině, což byl jeden z nejsilnějších momentů Veggie Náplavky – bojovat za zvířata v takových podmínkách, které v této zemi rozvrácené válkou panují, je nesmírně těžké a vyžaduje to obrovskou odvahu a nasazení. 

Akci poté zakončil na lodi Tajemství koncert slovenského rappera Presenta a hardcoreových Just For Being.

Pokud tradice Veggie Náplavky bude dále pokračovat, což by si tato akce určitě zasloužila, a podaří se vychytat drobné organizační mouchy, zdravý životní styl ohleduplný ke zvířatům bude mít na své straně opravdu silnou a atraktivní akci, která pozitivním stylem běžné populaci ukáže výhody a přínosy veganství.

A to nejen v tom, že vegané opravdu nemusejí jíst trávu, ale i v pozitivním naladění naprosté většiny návštěvníků, otevřenosti nebo názorných ukázkách, jakých sportovních výkonů a úspěchů jsou vege sportovci a sportovkyně schopné. To přesvědčivě ukazuje nesmyslnost různých mýtů a pověr, které stále ještě tolik lidí opakuje a šíří.

Zajímavé a pozitivní také je, že tato akce vznikla čistě „zespodu“, na principu DIY a ukázala, jaké možnosti a potenciál tato oblast ukrývá.

Lidí, kteří jsou ochotni kvůli svému vztahu ke zvířatům nezištně zapojit své schopnosti a kreativitu do podobných aktivit, neustále přibývá, a je tedy možné i bez zajištění velkými profi týmy či propagace meainstream médii (veškerá propagace Veggie náplavky probíhala takřka výhradně přes sociální sítě) udělat akci, která snese srovnání s velkými komerčními akcemi s mnohonásobně větším rozpočtem.

Doba, kdy veganský styl už nebude na okraji, ale naopak se postupně stane pro mnoho lidí v podstatě samozřejmostí, se zřejmě opravdu blíží; Veggie Náplavka a její průběh to oznámily hodně hlasitě a důrazně. 

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang