Jarní salátek s opečenými smrži a chlebovými krutónky

Jarní salátek s opečenými smrži a chlebovými krutónkyPrávě pro toto období, kdy po mírných deštích vyrážejí na vápencových půdách a často na čerstvé dřevní štěpce lahodné jarní smrže, se hodí následující lehký recept.

 

suroviny pro 2 osoby:

 

polovina velkého hlávkového salátu

3-4 velké smrže

3-4 či více stroužků česneku

dva plátky staršího chleba

lničkový nebo olivový olej

rozmarýnové koření

bílé víno

 

Smrže propláchneme od nečistot a necháme odkapat. Salát si nakrájíme nebo natrháme do mísy na kousky, česnek pokrájíme na tenké plátečky a odkapané smrže na kolečka. Rozpálíme si pánev s trochou oleje, vložíme do něj česnek a poté plátky smržů. Chvíli restujeme, přidáme kostičky chleba a chvíli opražíme. Pak vše přidáme do pokrájeného salátu, přidáme trochu lničkového nebo olivového oleje a bílého vína. Ochutíme rozmarýnovým kořením nebo kořením dle libosti a trochou mořské soli, promícháme - a je to! Pozor, je to vysoce mňamózní a na rozdíl od fotek naprosto gurmánsky dokonalé.