Jarní salátek s opečenými smrži a chlebovými krutónky

Články

Právě pro toto období, kdy po mírných deštích vyrážejí na vápencových půdách a často na čerstvé dřevní štěpce lahodné jarní smrže, se hodí následující lehký recept.

Suroviny pro 2 osoby:

  • polovina velkého hlávkového salátu
  • 3-4 velké smrže
  • 3-4 či více stroužků česneku
  • dva plátky staršího chleba
  • lničkový nebo olivový olej
  • rozmarýnové koření
  • bílé víno

Smrže propláchneme od nečistot a necháme okapat. Salát si nakrájíme nebo natrháme do mísy na kousky, česnek pokrájíme na tenké plátečky a odkapané smrže na kolečka.

Salát s orestovanými smrži je skutečně výtečnou veganskou pochoutkou.
Salát s orestovanými smrži je skutečně výtečnou veganskou pochoutkou.

Rozpálíme si pánev s trochou oleje, vložíme do něj česnek a poté plátky smržů. Chvíli restujeme, přidáme kostičky chleba a chvíli pražíme. Pak vše přidáme do pokrájeného salátu, přidáme trochu lničkového nebo olivového oleje a bílého vína.

Ochutíme rozmarýnovým kořením nebo kořením dle libosti a trochou mořské soli, promícháme – a je to! V případě, že nemáte rádi rozmarýn vyzkoušejte dochutit si salát zálivkou vinaigrette. Pozor, je to vysoce mňamózní a na rozdíl od fotek naprosto gurmánsky dokonalé.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang