Veganské vánoční menu

Články

Rolničky, rolničky kdopak vám dal hlas? Kašpárek maličký nebo vegan v nás…? Ano, máte pravdu, pokud si říkáte, že slova v písničce jsou trochu popletená. Ale článek je o vánočním veganském menu, takže se nám sem vlastně docela hodí.

Když se podíváme na českou tradiční vánoční večeři (rozumějte tradiční od druhé poloviny 19. století dál), dostaneme něco jako rybí polévku a kapra s bramborovým salátem. Zatímco si tedy my lidé užíváme „šťastné a veselé“, kapři to mají koncem roku úplně jinak.

Existuje spousta vegetariánských či veganských alternativ tradiční vánoční večeře.
Existuje spousta vegetariánských či veganských alternativ tradiční vánoční večeře.

Jenže co si budeme povídat, tyto zimní svátky jsou pro mnohé z nás nejen o setkávání se s našimi blízkými, ale i o dobrém jídle a pití. No, a štědrovečerní pokrm je taková vlajková loď těchto svátečních hodů a pro některé je kapr prostě kapr a na vánoční tabuli neodmyslitelně patří. Co jedí vegani o Vánocích?

Pokud se tedy kapra nechcete vzdát, nebo budete hostit někoho takového, zkuste recept na nekapra ovesného, který najdete na www.soucitne.cz. Na stejných stránkách najdete také recept na smažený celer à la kapr či recept na hlívu à la ryba.

Nebo byste na svém talíři viděli raději řízek? Řízek je totiž další favorit vánočního menu a mnoho českých domácností mu dává přednost před rybou. Obecně je veganství v Česku na vzestupu.

A konečně se dostáváme k příloze. Bramborový salát jíme u štědrovečerní večeře, ale také ho ujídáme ve spíži, kde na svůj čas teprve čeká, pak si ho dáváme hned k snídani na Boží hod vánoční a zaháníme jím chuť na slané po konzumaci sladkého cukroví.

Bramborový salát zkrátka Vánocům vládne. Připravit si jej můžete sami podle receptu zde  nebo jej můžete zakoupit již hotový například v některé z prodejen bioochod.cz. Pokud se rozhodnete salát vyrobit svépomocí, jako alternativa majonézy vám poslouží například čistě rostlinná Veganéza Veganline.

Není problém připravit oblíbené cukroví ve veganské verzi.
Není problém připravit oblíbené cukroví ve veganské verzi.

Aby bylo menu úplné, nesmíme zapomenout na „rybí“ polévku. Ve veganské verzi by mohla vypadat třeba takto:

Na oleji dorůžova osmažíme cibulku, přidáme nadrcený pepř 4 barev, čerstvě rozdrcené nové koření, kmín, muškátový oříšek a přelijeme vroucí vodou. Pak přidáme bobkový list, mořské řasy, mrkev, petržel, celer, nakrájený květák a cca 20 minut vaříme, dokud zelenina nezměkne. Vyndáme bobkový list a ponorným mixerem rozmixujeme.

Ještě tradičněji povečeříte, když si na Vánoce připravíte kubu. Recept najdete zde.

A bát se určitě nemusíte ani toho, že by vám chybělo na Vánoce cukroví – i to jde dnes už bez problémů veganské upéct nebo koupit hotové. Jak na vegan vánoční cukroví?

Ať už budete jíst cokoli, přejeme vám dobrou chuť a hlavně klid a pohodu.

TIP: Pokud je člověk po Vánocích přejedený sladkým, lze doporučit vyzkoušet pravý slaný francouzský toast.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang