Tipy na pohádkové výlety v okolí prvního českého vegan penzionu

Články

Nebe za okny zmodralo a vzduch začal vonět po čerstvé trávě. Slunce se silněji opřelo do okenních tabulí – láká ven, zatímco vy sedíte za psacím stolem v  kanceláři.

Můžete otevřít okno, abyste trochu té svěžesti dostali dovnitř, ale není to ono. Nestačí to, a tak vás možná, stejně jako ostatní, co netrpělivě očekávali příchod jara, začaly lákat vaše toulavé boty, jež byly celou zimu schované na dně skříně. Tak si je nazujte a vydejte se prozkoumat krásy, které na vás čekají v jednom tichém malebném údolí jizerského předhůří.

Ve vesničce zvané Kryštofovo Údolí totiž na divokých loukách stojí penzion, kterému se široko daleko žádný v okolí nevyrovná. Jmenuje se Novina a láká k návštěvě všechny, kteří mají zalíbení v pěstění těla i ducha a zdravá strava (navíc čistě rostlinná), nádherná příroda a milí lidé jim nejsou cizí.

Kryštofovo Údolí přímo vybízí k procházkám.
Kryštofovo Údolí přímo vybízí k procházkám.

Pokud vás letní toulavé boty zavedou až na Novinu, vězte, že nejen že budete mít o zábavu postaráno, ale navíc odjedete dobře naladění a najezení a také o kus zdravější.

Na své si v klidném údolí i blízkém okolí přijdou milovníci všelijakých historických a architektonických památek, vrcholoví i méně vrcholoví sportovci, obdivovatelé krásné panenské přírody, procházkáři, houbaři, romantici, pejskaři, lovci motýlů, horalové, cyklisté, (v zimě samozřejmě běžkaři a lyžaři), běžci, plavci i vášniví čtenáři, dokonce i kávičkáři a ti, kteří se chtějí oddávat hlubokému odpočinku. Zkrátka, každý si zde najde to své.

Milovníkům krásných staveb pravděpodobně zalichotí dominanta Kryšofova Údolí – železniční viadukt, který se tyčí nad celým údolím. Za zmínku stojí také věhlasné Muzeum lidových Betlémů, kde najdete exponáty až z roku 1846. Je zde více jak dvaadvacet betlémů nebo jejich částí. K vidění je tu část známého Müllerova betlému v orientálním stylu nebo kousek tyrolského betlému Franze Pohla.

Pokud vás zajímají hrady a zámky rozmanitých barev a slohů, nebudete zklamaní. V blízkém okolí Noviny najdete státní hrad Bezděz, hrad a zámek Frýdlant, hrad Grabštejn, zámek Lemberk, zámek Sychrov, hrad Trosky, Valdštejn, zámek Zákupy a spousta dalších.

Je libo kus krásné přírody?

Pokud se necítíte přímo na horskou turistiku, navštivte v Liberci nejstarší botanickou zahradu České republiky. Pokud jste spíše na tuzemskou faunu a flóru, jistě oceníte přírodní krásy v okolí samotné Noviny a turistické trasy v těsném okolí penzionu. Ta žlutá vede od Karlova pod Ještědem až do Bílého Kostela nad Nisou.

Přímo v Kryštofově Údolí začíná zelená, která vás dovede až na ještědský hřeben jihozápadně od obce. Údolím se vine cykloturistická trasa z Chrastavy do Křižan, která má převýšení asi dvě stě metrů. Přímo nad penzionem vlevo od Křižanského sedla je také krásný výhled na Ralsko, Bezděz a celý Máchův kraj a část Lužických hor.

Ve vašem vycházkovém deníčku by rozhodně neměl chybět ani výšlap na Ještěd. Krom vychlazeného piva na vrcholu by vás mohl zaujmout také Nový prales – komplex lesů na jižních svazích pod Ještědem, který je výsledkem dlouholetého projektu severočeské ekologické skupiny Čmelák.

Hosté penzionu Novina si mohou užít například výšlap na Ještěd.
Hosté penzionu Novina si mohou užít například výšlap na Ještěd.

Cílem tohoto projektu je přeměna zdevastovaných smrkových monokultur v přirozené smíšené porosty spíše listnatého charakteru – tedy navrátit lesům jejich přirozené zdraví, stabilitu, odolnost a zvýšit druhovou diverzitu fauny i flóry.

Na své si přijdou určitě i milovníci hor a skal – už jejich názvy podněcují fantazii: Hrubá Skála, Malá Skála, Ralsko, Bílé kameny – Sloní Skály, Betlémské Skály, Drábské světničky, Český Ráj, Hradčanské stěny, Klokočské Skály a další – všechna majestátná skalní městečka jsou od Vitalpenzionu Novina jen co by člověk kamenem dohodil. A ostatně i třeba Prachovské skály jsou necelou hodinu cesty autem.

A co plavky? Brát s sebou či nebrat?

Určitě brát! Přímo v údolí, asi 3 kilometry od penzionu, se můžete vyřádit v přírodním koupališti Kryštofovo Údolí. Pokud jste fandy filmů s Jaroslavem Marvanem, tak si jistě rádi zajedete na koupačku nebo lodičku k Hamerskému jezeru (asi 15 km od penzionu), kde se natáčel film Dovolená s Andělem.

Dalšími možnostmi jsou kupříkladu koupaliště Český Dub, přehrada Bedřichov či Lužická jezera. Romantičtí plavci si jistě rádi udělají cestu, k Máchovu jezeru.

Zapomenout nesmíme ani na Aquapark Liberec, který oceníte v případě, že venku není zrovna ukázkové počasí a potřebujete nějak zabavit na celý den děti, nebo prostě nejste na přírodní vodní plochy a dáváte přednost vodě čištěné.

Jste na muzea, galerie a nedáte dopustit na dobrou kávu?

Výborné kafe vám uvaříme přímo v penzionu a přímo v Kryštofově Údolí stojí také malá útulná kavárnička. Pro neobvyklý kávový zážitek si dojeďte do Křižan, kde v pražírně prodávají čerstvě namletou kávu. Mají zde skoro třicet druhů arabik i robusty z různých koutů světa – Ekvádoru, Kostariky, Rwandy či Kolumbie.

Nad šálkem výborné kávy si pak můžete sdílet zážitky ze severočeských muzeí a galerií – z Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, sklářského muzea v Českém Boru, oblastní galerie v Liberci, Majáku Járy Cimrmana, skanzenu Pertotlice, ruční papírny Papyrey, muzea horolezectví v Jizerských horách v Hejnici, Severočeského muzea v Liberci či z Muzea Českého Ráje v Turnově.

V Kryštofově údolí je tolik krás, že by vám ani 14 dnů nestačilo, abyste je stihli všechny navštívit. Přesto přijeďte a navštivte ty, které jsou vám nejbližší. Vaše toulavé boty budou jistě nadšené, a až je na zimu zase schováte odpočívat do skříně, budou mít na co vzpomínat.

Těšíme se na vás.
Váš penzion Novina.

Další tipy najdete třeba na našich webovkách: www.penzionnovina.cz

PR

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang